Τα πρώτα σκουλαρίκια έκαναν την εμφάνιση τους την εποχή του Χαλκού και λέγεται ότι είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα.
Στην αρχή στους αρχαίους λαούς είχαν σχήμα κύκλων ωστόσο στην πορεία απέκτησαν διάφορα σχήματα ενώ κατασκευάζονταν από χρυσό, ασήμι και ήλεκτρο. Στην Ελλάδα είχαν κυρίως σκουλαρίκια σε σχήμα δίσκου με ένα στολίδι, αλλά από τον 4o αι. π.Χ. κρεμούσαν διάφορες μορφές θεών.
Τα βυζαντινά σκουλαρίκια, ξεχώριζαν για τα σχέδια τους και από εκεί πήραν και την ονομασία τους. Η λέξη σκουλαρίκι προήλθε από το ‘’σχολαρικόν ενώτιον’’, ένα κόσμημα για τα αυτιά το οποίο ήταν και το βασικό εξάρτημα της στολής των σχολάριων, ενός επίλεκτου τάγματος στρατιωτών Αρμενικής καταγωγής. Οι συγκεκριμένοι στρατιώτες φυλούσαν το παλάτι του Αυτοκράτορα στο Βυζάντιο.
Σημειώνεται ότι στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τα σκουλαρίκια της Πηνελόπης αλλά και της Ήρας. Σκουλαρίκια από χρυσό, αργυρό και χαλκό ήταν από τα πιο δημοφιλή ενώ ήταν ένα κόσμημα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.
Οι Αιγύπτιοι, οι Μυκηναίοι, οι Ρωμαίοι, οι Πέρσες και οι Βυζαντινοί φορούσαν σκουλαρίκια ενώ οι Αζτέκοι θεωρούσαν ότι ήταν υποχρεωτικό τα κορίτσια και τα αγόρια να τρυπούν τα αυτιά τους για λόγους κυρίως θρησκευτικούς.
Παράλληλα, για τους ναυτικούς, τα σκουλαρίκια από χρυσό ήταν απόδειξη ότι είχαν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο ή ότι είχαν διασχίσει τον ισημερινό.
Τον 19ο αιώνα με το άνοιγμα των ορυχείων στη Νότιο Αφρική, έγιναν γνωστά τα σκουλαρίκια με διαμάντια.
Πάμε να δούμε μερικά ιστορικά σκουλαρίκια τα οποία κοσμούν μεγάλα μουσεία και τα οποία επηρέασαν τον κόσμο του κοσμήματος.
Τα σκουλαρίκια κρίκοι
Σκουλαρίκια κρίκους φορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Ασιάτες και οι Αιγύπτιοι. Αρχικά ξεκίνησε ως τρόπος αναγνώρισης των φυλετικών μελών ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σύμβολο θρησκείας και εξουσίας. Τα πρώτα σκουλαρίκια κρίκοι χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού και του μινωικού πολιτισμού. Σκουλαρίκια κρίκοι υπάρχουν και σε τοιχογραφίες στο 1600 π.Χ. στο νησί της Σαντορίνης.